Društvene mreže

Dodaj, pogledaj, označi, lajkaj

Društvene mreže, čiji je broj u porastu, nezaobilazan su dio odrastanja današnjih generacija. Donosimo prikaz najpopularnijih.

U današnje vrijeme ponajviše se društvenim mrežama služe djeca (čak 88%). Naravno, uz djecu i mlade pronaći će se i  odrasli kojima su društvene mreže svakodnevnica. Istraživanja pokazuju da se djeca i mladi sve više koriste društvenim mrežama i da se taj broj iz godine u godinu sve više povećava. Djeca u svijetu, ali i u Hrvatskoj  se služe različitim društvenim mrežama, koriste TikTok, Snapchat, Instagram, Twiter, Whatsapp, Viber, Youtube…

Društvene mreže koje mladi danas vole i koriste

Kao što je već napomenuto, mladi danas vole i najviše koriste  društvene mreže na kojima se prenose videozapisi te slike. Tako  doznajemo da djeca i mladi preferiraju društvene mreže poput TikTOK-a, Snapchata, Instagrama, Youtube-a, BeReal-a, sendit-a…

To su samo neke od društvenih mreža koji danas mladi vole i koriste i svaka ta društvena mreža ima svoje razloge zašto ju mladi vole. TikTok mladi vole jer na njemu gledaju kratke videozapise (Shorts) koji su im zanimljivi, zabavni ili smiješni te poneki put i poučni. Slično TikTok-u su Youtube i Instagram. Youtube  nije više toliko u upotrebi kod djece i mladih, ali pronaći će se pojedinci koji će na Youtube-u pogledati pokoji duži videozapis koji ih zanima. Instagram je sad jedna od popularnijih društvenih mreža jer na njoj postavljaju raznorazne „storije“  te svakodnevno pregledavaju i tuđe. Vole Istagram jer se i na njemu mogu pronaći raznorazni kratkotrajni videozapisi. 

Mladi danas možda ponajviše vole Snapchat zato što na njemu mogu razmjenjivati poruke i skupljati „vatrice“ te se mogu „snepati“. Na Snapchatu još mogu objavljivati i gledati tuđe „storije“ kao i na Instagramu. Među mladima pojavila se i novija društvena mreža BeReal, a njena svrha je da kada ti dođe obavijest na mobitelu  imaš dvije minute da slikaš što radiš s prednjom i sa stražnjom kamerom, a to je sada vrlo zanimljivo djeci i mladima. Sendit je isto jedna društvena mreža vrlo poznata mladima  i na njoj mladi vole postavljati pitanja međusobno jedni drugima te odgovarati na njih. Ovo su društvene mreže koje djeca i mladi najviše koriste i koje najviše vole, a koriste ih zato što su im zabavne, poučne, zanimljive i korisne, ali tu  još ima mnogo društvenih mreža s kojima se služe mladi.

Društvene su mreže vrlo popularne jer daju mladima osjećaj pripadnosti, olakšavaju im da se izraze, pomažu im u dobivanju podrške, informiraju ih kako se živi u drugim dijelovima svijeta.

Tekst: Ida Vraneša

Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)