Tema broja, U zdravom tijelu zdrav duh

Koliko je san važan jednom prosječnom školarcu

Koliko je san važan jednom prosječnom školarcu

San – pomagač za uspješnost

Utjecaj sna na organizam školarca

U današnje vrijeme većina naših vršnjaka ima pristup internetu te koriste Playstation, mobitele, laptope, tablete. Zbog njih provedu najmanje pola sata /sat dnevno na internetu, igrajući razne  igrice, posjećujući društvene mreže. Kao posljedica toga dolazi do problema – manjka sna.

Postoje djeca koja su odgovorna i slušaju roditelje i njihove odredbe, ali postoje i djeca koja ne poslušaju roditelje kada kažu da ugase male ekrane, već  ih samo sakriju i potajno gledaju u njih. Takva djeca su uglavnom neispavana, mrzovoljna jer žele još sna. Zbog toga imaju i lošije ocjene u školi, a nemali broj puta nedostatak sna uzrokuje i spavanje pod nastavom.

Jedan prosječan školarac mora spavati barem osam do deset sati  kako bi mogao pravilno funkcionirati. San utječe na mozak – dok  organizmu pružamo dovoljno odmora i sna, naš mozak funkcionira sasvim normalno, a kada je smo neispavani, mozak funkcionira sasvim suprotno, ljuti smo, umorni. Nekvalitetan san negativno utječe na rad i zdravlje srca, na kožu („Loš san uzrokuje razvoj loše i nekvalitetne kože. Što više sna tijekom spavanja to će zdravije, mlađe i svježije naša koža izgledati.“ http://www.eatlovesleep.hr/zanima-te-kako-san-utjece-na-pojedine-dijelove-organizma/), na želudac („Manjak sna negativno utječe na hormon gladi čije je pravilno funkcioniranje presudno za zdravlje probavnog sustava.“ http://www.eatlovesleep.hr/zanima-te-kako-san-utjece-na-pojedine-dijelove-organizma/)  Manjak sna utječe i na produktivnost i koncentraciju, a to nam je važno kako bismo mogli pravilno funkcionirati tijekom nastave/ostalih dužnosti.  

Pitali smo naše kolege /prijatelje kada idu spavati. Većina ih je odgovorila da na spavanje odlaze oko 22.00 sata što je sasvim prihvatljivo. Naravno da ima i onih koji su „noćne ptice“, koji više vole noć nego dan i provedu veliki dio noći budnim. Kao školarka ja idem spavati oko 22.00 ili 23.00 sata, a budim se oko 8.00 sati ujutro, to znači da prespavam oko 9-10 sati dnevno. Osjećam se zadovoljno, sretno i dobro sam raspoložena te imam mnogo energije za svakodnevne aktivnosti.

San je veoma važan, zato moramo promijeniti navike i spavati dovoljno i kvalitetno kako bismo bili zadovoljni, koncentrirani i produktivni u svome radu.

Lara Manjerović, 6.a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *