Terenska nastava osmih razreda

Grad heroj – Vukovar

Učenici osmih razreda  i ove školske godine posjetili su Vukovar, grad heroja. U Vukovaru su boravili 28. i 29. travnja zajedno s razrednicama te nastavnicom iz povijesti. 

Terenska nastava započela je okupljanjem ispred škole te polaskom u 4.30 ujutro. Dolaskom u Vukovar imali smo predavanje o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar te razgledavanje prostora Memorijalnog centra. Nakon ručka uputili smo se do Gradskog muzeja Vukovar gdje nas je dočekao vodič. Posjetili smo i Muzej vučedolske kulture  gdje smo saznali štošta o Vučedolu, njegovoj kulturi i načinu života ranijih Indoeuropljana. Posjetili smo i simbol grada, Vodotoranj, s kojeg se vidi cijeli grad. Nakon večernje zabave na brodu, prvi dan je završio. 

Drugog dana uputili smo se u posjet memorijalnih mjesta. Razgledali smo crkvu sv. Filipa i Jakova i pogledali edukativni film vezan uz početak rata. Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Razgledali smo Groblje tenkova, kukuruzni put kojim je stizala medicinska pomoć i oružje. Mjesto sjećanja „Vukovarska bolnica 1991.“ vjerojatno je pobudila najveće osjećaje tuge, gledanjem dokumentacije i razgledavanjem bolničkih soba. U bolnici je za vrijeme rata dolazilo sve više ranjenih, a lijekova i soba te medicinske pomoći bilo je sve manje. Posjetili smo i Ovčaru, mjesto gdje je pogubljeno i pokopano više od 255 civila i vojnika. 

Vodiči su nam predočili što se sve zbivalo na ovim memorijalnim lokacijama te u nama pobudili osjećaje tuge i žaljenja. Možda je u nekima čak potaknulo različite emocije poput zahvalnosti što žive u vremenu u kojemu smo sada, bez ratnih događanja u Lijepoj našoj. Ovaj rat Hrvatima i drugim manjinama donio je samo krv, suze i bol. Hrvatski branitelji zauvijek će biti pamćeni kao junaci hrvatskog naroda, a mi smo se vratili kući s porukom mira i tolerancije. 

Lana Lončarić, 8.a 

Lana Lončarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)