Maturalno putovanje osmaša

Čarobna Istra

Učenici osmih razreda tijekom četverodnevne ekskurzije upoznali su djelić Istre

Na svoje maturalno putovanje naši osmaši krenuli su u utorak, 20. rujna. Veseli i uzbuđeni prvo su se uputili do Motovuna, gradića smještenog na strmom brežuljku u srcu Istre. Motovun se ističe znamenitostima kao što su Crkva sv. Stjepana iz 17. stoljeća i zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća. Umorni od uspona, odmorili su se na glavnom gradskom trgu.

Na kraju prvog dana dočekao ih je smještaj i večera u Resortu Amarin 4* pored Rovinja.

Drugog dana, nakon doručka, slijedilo je razgledavanje Rovinja u pratnji stručnog vodstva. Nekada ribarsko mjesto, danas je Rovinj isključivo turistički gradić s mnogim znamenitostima. Zaštitnica grada je sveta Eufemija po kojoj je ime dobila crkva izgrađena početkom 18.st.- impresivna građevina koja dominira cijelom starogradskom jezgrom. Na njezinu zvoniku nalazi se bakreni kip svete Eufemije koji se snagom vjetra okreće oko svoje osi.

U ranim jutarnjim satima trećega dana, još uvijek pospani, učenici su krenuli u istraživanje novih ljepota Istre. Na rasporedu im je bio Višnjan, Jama Baredine i Poreč.

U zvjezdarnici Višnjan teleskopom su promatrali sunčeve pjege i izboje plazme na površini Sunca, slušali su zanimljivo predavanje o osnutku zvjezdarnice i njezinom današnjem statusu. Imali su prilike pogledati veliki teleskop kojim se promatraju zvijezde, planeti, kometi i meteori, ali i držati u ruci komad željeza, odnosno dio meteora koji je prošlog stoljeća pao na Zemlju.

U Jami Baredine spuštali su se 120 metara u dubinu, svjedočeći prekrasnim i velikim stalaktitima, stalagnitima i stalagnatima. Vidjeli su kristale raznih boja, mlade stalaktite koje nazivaju špagetima, stalaktite u obliku slanine, a na samom dnu dočekale su ih čovječje ribice.

Nakon ručka uputili su se u Poreč – grad nastao prije 2000 godina. Grad je najprije bio vojni logor, potom utvrđen grad, njime je dugo upravljala Venecija. Najznačajniji spomenik kulture je Eufrazijeva bazilika s biskupijom iz 6. stoljeća. Poreč je danas, uz Rovinj, jedan od najznačajnijih turističkih centara u Hrvatskoj.

Osvanuo je posljednji dan maturalca. Sunce se uzdiglo, učenici su se s koferima uputili prema autobusu i oprostili se od Resorta. Umorni od neprospavanih noći, dremuckali su na putu do Pule.

Pula je najveći grad Istarske županije. Starija je od 3000 godina, a izgrađena je na brežuljku. Od znamenitosti koje su učenici vidjeli i upoznali bili su: Arena, slavoluk Sergijevaca, Dvojna vrata, Herkulova vrata, Forum. U trenutku boravka na Forumu, učenike je došao pozdraviti i pulski gradonačelnik.

U Fažani učenici su ručali i ukrcali se na brodić za Brijune gdje su posjetili safari park, vidjeli maslinu staru više od 1600 godina, vozili se turističkim vlakićem pored Kastruma, razgovarali s Titovim kakaduom Kokijem…

Brijuni su bili posljednja postaja osmaša. Po povratku na kopno, zauzeli su svoja mjesta u autobusu i, uz pjesmu, vratili se sretni svojim kućama. 

Autori teksta: novinari Krijesnice

Fotografije: Ivana Kovačević Opačić, Marijana Žunac Ribičić, Dijana Grginčić

Ivana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)