Europski dan jezika

Školski međupredmetni projekt

Tijekom mjeseca rujna učenici OŠ Banija sudjelovali su u školskom međupredmetnom projektu pod nazivom Europski dan jezika koji je završio 26. rujna, kada se i obilježava na inicijativu Vijeća Europe. Učenici sedmih i osmih razreda sudjelovali su u raznim istraživačkim mini projektima te pomoću digitalnih alata prikazali svoje rezultate.

https://sway.office.com/iJjlDBIOtwNpQZ8a

Kao rezultat sudjelovanja u projektu brojni su učenici razvili pozitivan stav prema učenju europskih jezika te odlučili učiti dodatni jezik izvan školskih granica. Učenici su povezali svoja znanja i iskustva s vještinom uporabe digitalnih medija. Projekt je ocijenjen vrlo uspješnim, zabavnim i poučnim, kako od strane učenika sudionika, tako i od učitelja.

Na nastavi geografije učenici su samostalno istraživali zanimljivosti o europskim državama i njihovim jezicima. Svoje su rezultate prikazali pomoću digitalnih alata. Manja skupina učenika sastavila je kviz znanja o europskim državama i njihovim jezicima koji su učenici zaigrali prilikom predstavljanja projekta. Kviz su priredili pomoću digitalnog alata MS Forms.

Na nastavi njemačkoga jezika učenici su se upoznali s temom projekta, usvojili su nazive europskih zemalja i jezika na njemačkome jeziku te samostalno istraživali odabrane riječi na desetak europskih jezika. Svoje su radove uređivali pomoću digitalnog alata Canva te ih prezentirali u svojim razrednim skupinama. Učenici su upoznati s dodatnim aplikacijama za učenjem stranih jezika te su isprobali učiti jezike koje do tada nisu poznavali.

Na nastavi engleskoga jezika učenici su istraživali koje poznate osobe govore više od dva jezika i koji su to jezici kojima se oni služe. Istražili su zanimljivosti o svojim sportskim uzorima, glumcima ili pjevačima te zaključili kako se uspješne i poznate ličnosti služe raznim jezicima, što im omogućuje veći uspjeh. Svoje su rezultate prikazali u MS Word-u te predstavili u svojim razrednim skupinama.

Na nastavi hrvatskoga jezika učenici su se upoznali s osnovnim informacijama o Europskome danu jezika. Manja skupina učenika istražila je među učenicima cijele škole jezike koje učenici govore ili koje trenutno uče, a svoje su rezultate prikazali izradom plakata.

Na nastavi likovne kulture učenici su na vrlo kreativan način oslikavali zastave europskih zemalja koristeći dvije tehnike, temperu i kolaž papir. Njihovi radovi izloženi su u holu škole.

Na nastavi informatike učenici su izradili digitalni plakat o jezicima njihove škole koji će ujedno poslati na natječaj u sklopu obilježavanja Europskoga dana jezika na mrežnim stranicama edl.ecml.at.

Voditeljica projekta: Danijela Kikić Dakić

Voditelji projektnih skupina: Snježana Miroslavić, Danijela Kikić Dakić, Jelica Samardžija, Vesna Krizmanić, Martina Zoraja, Petra Juraić Pavlačić, Dragana Škrtić, Branka Turkalj

Izložbu uredila: Petra Juraić Pavlačić

U projektu su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda OŠ Banija.

Autorice kviza znanja: Karla Grginac i Ema Čurilović

Projekt su predstavile učenice osmih razreda: Karla Grginac, Ema Čurilović i Lucija Dropulić.

Danijela

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)